Pääsivu | Espanjan kurssit | Espanjalainen kulttuuri | Esite | Ilmoittautuminen 26-09-2008  
Opi espanjaa
Tietoa E.I:stä
Miksi kannattaa opiskella espanjaa?
Miksi valita E.I.?
Ilmainen kurssiesite
Ilmoittaudu nyt!!!
E.I. opiskelukaupungit
Alcalá de Henares, Espanja
Salamanca, Espanja
Málaga, Espanja
San Rafael, Costa Rica
Cuernavaca, Meksiko
Kielikurssit
Tarjoukset
Espanjan kurssit
Majoitukset
Aktiviteetit / Retket
Hinnat ja ajankohdat
Hintaan sisältyvät palvelut
Testaa espanjan kielen taitosi
E.I.
Katso video
Kuvagalleria
Opiskelijoiden kokemuksia
Ilmainen uutiskirje
Ota meihin yhteyttä
Download
Hyödyllistä tietoa
Viisumit
E.I. kurssien hyväksiluku yhdysvaltalaisissa yliopistoissa
Ruotsalaisten opiskelijoiden CSN-apuraha-
Bildungsurlaub
E.I:n yhteistyökumppanit
Yhteistyöyritykset
Yliopistot ja koulut
Hyödylliset oppaat

 Espanja  Costa Rica  Meksiko
 

Hyödyllinen opas, Espanja 

Espanja on vastakohtien maa, josta löytyy sekä rauhallista maaseutua että eloisaa kulttuuria. Parhaiten tutustut Espanjaan menemällä paikan päälle tutkimaan sen historiaa ja kulttuuria. Sen lisäksi, että tutustut maan nähtävyyksiin ja museoihin, kuuntele myös paikallisten ihmisten tarinoita. Tutustu tyypillisiin espanjalaisiin kulttuuripiirteisiin, kuten härkätaisteluihin, tulisiin flamencotansseihin sekä vahvaan ja rytmikkääseen äidinkieleen. Espanjasta löydät tätä ja paljon muuta...Huomaa Espanjan monet kasvot keskustellessasi paikallisen asukkaan kanssa pienessä kalastuskylässä tai tutustumalla kiireisen pääkaupungin taiteelliseen ja korkeakulttuuriseen tarjontaan. Voit myös nauttia etelärannikon rennosta elämäntyylistä. Aurinkoiset rannat, kauniit maaseutumaisemat ja metsäiset vuoristoalueet tekevät opiskelukokemksestasi ikimuistoisen.


Ilmasto | Valuutta | Syöminen Espanjassa - Ruokailutavat | Ruoka | Juhlat ja tapahtumat

Ilmasto

Espanja on kuuluisa siitä, että siellä on paljon aurinkoisia päiviä vuodessa. Maassa on neljä erilaista vuodenaikaa. Espanjaan kannattaa matkustaa keväällä tai syksyllä.

Ilmasto vaihtelee Espanjassa usein. Vaikka aurinko paistaakin usein, lämpötilat vaihtelevat paljon vuodenaikojen mittaan. Kurssille lähtiessä kannattaa ottaa huomioon vuodenajan lämpötila ja varata mukaan tarpeeksi vaatteita. Seuraavassa suosittelemme kullekkin vuodenajalle sopivia vaatteita:

Kesä. Aurinko on päivisin hyvin kuuma joka puolella Espanjaa. Alcalássa ja Salamancassa kuumuus on kuivaa, mutta lämpötilat varjossa miellyttäviä. Málagassa on kostea mutta miellyttävä ilmasto, ja lisäksi merituulet viilentävät oloasi. Koska Malaga sijaitsee rannikolla, voit nauttia uimarannoista vapaa-aikanasi. Kesällä kannattaa käyttää kevyitä vaatteita, kuten t-paitoja, shortseja, hameita, kevyitä mekkoja, ohuita housuja sekä viilenä iltoina takkia. Lämpötilat vaihtelevat 25-35ºC (77-95ºF) välillä.

Syksy. Alcalá de Henaresissa ja Salamancassa ilmasto on vaihteleva. Päivät voivat olla aurinkoisia tai pilvisiä ja myös sateet ovat mahdollisia. Mukaan matkalle tarvitset takin, sadetakin, sateenvarjon ja pitkähihaisia paitoja. Varaa mukaan myös t-paitoja aurinkoisia päiviä varten. Lämpötilat vaihtelevat 5-19ºC (41-66ºF) välillä.

Málagassa on aurinkoista ja lämmintä. Pilvisiä päiviä saattaa olla, mutta ilma on enimmäkseen aurinkinen. Sateista Malagassa on tuskin koskaan. Mukaan voit ottaa t-paitoja, lyhyt- ja pitkähihaisia paitoja, muutaman lämpimän paidan sekä kevyen takin. Lämpötilat vaihtelevat 15-19 ºC (59-66ºF) välillä.

Talvi. Alcalá de Henaresissa ja Salamancassa talvi on kylmä ja luntakin sataa välillä. Tarpeellisia vaatteita ovat lämpimät paidat ja paksu takki. Lämpötilat vaihtelevat 2-15ºC (35-59ºF) välillä.

Málagassa ilmasto on aurinkoinen. Sopivia vaatteita ovat kevät-/kesävaatteet. Viileämpiä iltoja varten kannattaa varata takki tai lämmin paita. Lämpötilat vaihtelevat 12-15ºC (54-59ºF) välillä.

Kevät. Alcalá de Henaresissa ja Salamancassa lämpötilat vaihtelevat paljon. Sateisina ja pilvisinä päivinä on melko kylmää, mutta aurinkoisina päivinä ilma voi olla lämmin. Mukaasi tarvitset talvi-/kevätvaatteita. Lämpötilat vaihtelevat 10-21ºC (50-70ºF) välillä.

Malagassa on keväisin lämmintä ja aurinkoista. Mukaasi tarvitset kevät-/ kesävaatteita. Älä kuitenkaan unohda takkia tai lämmintä paitaa kylmempiä iltoja varten. Lämpötilat ovat samanlaiset kuin syksyllä.

Valuutta

Rahayksikkö on euro. Monista pankeista voi lunastaa matkashekkejä. Luottokortit käyvät lähes kaikissa turistikohteissa ja kaupoissa. Katso euron valuuttakurssit osoitteessa www.oanda.com/convert/classic.

Jos tämä on ensimmäinen matkasi Espanjaan, lue tarkasti seuraavat päivittäisiin kustannuksiin ja hintatasoon liittyvät ohjeet, jotka auttavat sinua suunnittelemaan matkabudjettisi etukäteen.

Suosittelemme, että otat mukaasi käteistä matkan ensimmäisiä päiviä varten. Ota mukaasi myös kansainvälinen luottokortti, jolla voit nostaa rahaa opiskelujesi aikana. Voit myös ottaa mukaan matkashekkejä, jotka voit vaihtaa rahaksi pankeissa.

Voit esimerkiksi varata mukaasi käteistä 90 € matkan ensimmäisiä päiviä varten. Kurssin aikana tarvitsemasi rahamäärä riippuu kurssin tyypistä, majoituksesta ja ruokailusuunnitelmistasi. Jos aiot osallistua kesäkurssille, jonka hintaan sisältyy kulttuurilliset aktiviteetit ja retket sekä isäntäperhemajoitus täysihoidolla, tarvitset mukaasi vähemmän rahaa kuin opiskelija, joka asuu jaetussa opiskelija-asunnossa ja on valinnut kurssin, johon ei sisälly kulttuurillisia aktiviteetteja. Suosittelemme, että varaat rahaa n. 60 €/viikko.

Tässä lista joidenkin tuotteiden ja palveluiden hinnoista. Voit verrata hintoja oman maasi hintatasoon. Klikkaa tästä nähdäksesi hintalista

Syöminen Espanjassa - Ruokailutavat

Aamiainen - el desayuno

Tämä ateria syödään usein aamupäivällä kahvilassa. Paikallisilla on tapana ottaa tuolloin kuppi kahvia ja jotain makeaa tai esimerkiksi voisarvi. Myös vastapuristettu appelsiinimehu on suosittu juoma, ja sitä on saatavilla monista paikoista. Älä ihmettele jos se tarjoillaan sinulle sokeripaketin kera. Perheissä aamupalaksi tarjoillaan usein juomaksi kahvia, kaakaota tai maitoa, ja syömiseksi keksejä, muffinsseja, paahtoleipää tai sämpylöitä. Monet opiskelijat syövät aamutauolla läheisessä kahvilassa "toisen aamupalan", sillä toisin kuin monissa muissa maissa, Espanjassa lounas syödään melko myöhään. Suosituimpia espanjalaisia aamupaloja ovat “churrokset” ja “porrakset” kuuman kaakaon kera. Maista näitä donitsin tyyppisiä tuoreita rasvassa paistettuja herkkuja aikaisin aamulla. Jos haluat mielummin nauttia täyttävämmän aamupalan, voit kokeilla “pincho de tortillaa”, “Sandwich mixtoa” tai “mixto con huevoa”.

Lounas - la comida

Syödään klo 13.30 ja klo 16.00 välillä. Tätä ateriaa voisi kutsua paremminkin päivälliseksi, sillä se on päivän tärkein ruoka monille espanjalaisille. Käytännöllisesti katsoen kaikilla ravintoloilla on tarjolla lounasmenu, joka on yleensä parempi kuin a la carte-tarjonta. Lounasmenu voi sisältää herkullisia annoksia. Menu on yleensä kolmen ruokalajin ateria, joista jokaisen ruokalajin voi valita kahdesta tai kolmesta eri vaihtoehdosta. Menuun kuuluu myös yleensä leipää ja edullista viiniä tai muita virvokkeita.

Ensimmäinen ruokalaji voi olla joko jotain kevyttä, kuten keittoa tai salaattia, tai jotain täyttävämpää, kuten linssiä ja chorizoa. Seuraava ruokalaji on luultavasti kalaa, lihaa tai kanaa. Jälkiruokasi saat yleensä valita hedelmän, vanukkaan tai kakun. Hintaan kuuluva viini ei yleensä ole kaikkein laadukkainta, ja siihen on usein sekoitettu 'caseraa' tai 'gaseosaa', makeaa hiilihapollista juomaa. Voit tietysti maksaa ylimääräistä saadaksesi laadukkaamman pullon. On tavallista, että lounaan jälkeen vietetään siestaa.

Illallinen - la cena

Espanjalaiset nauttivat illallisen muihin maihin verrattuna melko myöhään - kello 21 ja 23 välillä, erityisesti kesäisin ja viikonloppuisin. Illallisella voi syödä kunnollisen aterian tai vain jotain kevyttä, kuten tapaksia tai salaattia keiton, leivän tai “bocadillon” kera.

Syö hyvin, edullisesti

Espanjalla on paljon tarjottavana niille, jotka haluavat syödä edullisesti mutta hyvin. Seuraavassa hiukan syömiseen liittyviä ohjeita. Yritä syödä tyypillistä espanjalaista ruokaa. Kuten aikaisemin jo mainittiin, täyttävä ateria kannattaa syödä lounasaikaan esimerkiksi pienessä ravintolassa, jossa on tarjolla lounasmenu. Kala- ja mereneläväruoka on edullista ja usein tuoreampaa kuin muissa Euroopan maissa. Espanjassa syödäänkin Japanin jälkeen asukasta kohden eniten kala- ja mereneläväruokaa koko maailmassa. Ravintoloissa syötävät ateriat ovat yleensä kalliimpia illallisaikaan kuin lounasaikaan. Voi olla taloudellisempaa syödä illalliseksi tapaksia, joiden seurana tarjotaan yleensä lasi viiniä tai cañaa (olutta). Tapaksien syöminen tarjoaa mahdollisuuden maistella edullisesti monia erilaisia espanjalaisia makuja, sillä melkein kaikkia paikallisia ruokia on tarjolla tapaksien muodossa. Älä välitä jos et täysin ymmärrä mitä menussa sanotaan, sillä monissa baareissa vaihtoehdot ovat esillä, joten voit vain osoittaa mielestäsi herkullisinta vaihtoehtoa.

Ruoka

Espanjalaisen ruoan laadukkuus sekä tuotevalikoiman ja ateriavaihtoehtojen monipuolisuus tunnetaan ympäri maailmaa. Erilaisten ilmastojen ja elämäntapojen vuoksi ruoat ja ateriat vaihtelevat provinsseittain. Nykyaikaisten kokkien valmistavat espanjalaiset ruoka-annokset tekevät espanjalaisesta keittiöstä yhden kansainvälisesti kiinnostavimmista. Keittiö on mm. ottanut arabialaisia vaikutteita hedelmien ja vihannesten, oliiviöljyn ja tiettyjen eteläprovinssien jälkiruokien käytössä. Opiskelijoiden kannattaa kokeilla useita eri provinsseille tyypillisiä ruokalajeja; Cocido Madrileño, Castilla y Leonin paahdettu lampaan-tai sianliha, Valencian Paella ja Andalusian Gazpacho ovat "must".

Cocido Madrileño

Madridin tyypillisin ruokalaji on epäilemättä "El Cocido". Tätä ruokaa voidaan tarjoilla monessa muodossa, mutta se koostuu pääasiassa muhennoksesta, jossa on kikherneitä, kaalia, chorizo-makkaraa, verimakkaraa, pekonia, krutonkeja, kanaa, vasikanlihaa ja sianlihaa. Yleensä aterian aluksi syödään fideos-pastaa lihaliemessä, jonka jälkeen vuorossa on kikherneet ja kaali. Viimeiseksi syödään liha ja kana.

Andalusialainen keittiö

Andalusia on viinirypäleiden ja oliivien maa. Alueella tuotetaan paljon oliiviöljyä ja erityisen hyvistä viinirypäleistä valmistetaan provinssin jereziä (sherryä). Arabialaisvaikutteita näkyy erityisesti jälkiruoissa, joissa käytetään manteleita, viikunoita ja kananmunan keltuaista. Tällainen jälkiruoka on esimerkiksi toffee-karamellivanukas tocino de cielo. Tilaamasi oluen tai viinilasin kanssa sinulle tarjoillaan luultavasti oliiveja, sillä tapakset ovat perinne Andalusiassa.
Amerikan löytymisen myötä Espanjaan tuotiin paljon uusia tuotteita, mikä vaikutti espanjalaiseen ja andalusialaiseen ruokakulttuuriin. Tällaisia tuotteita ovat mm. tomaatti ja paprika, joita tänä päivänä käytetään monissa andalusialaisissa ruoissa, kuten esimerkiksi tunnetussa gazpachossa. Gazpacho on klassinen kylmä keitto, jonka valmistukseen on käytetty tomaattia, paprikaa, kurkkua, valkosipulia, suolaa ja puhdasta oliiviöljyä. Keitosta on myös lukuisia muita variaatioita.
Andalusialaisessa keittiössä käytetään paljon kalaa ja mereneläviä. Boqueronekset ovat anjoviksia, pieniä kaloja. Ne ovat herkullisia tuoreina sitruunan kera tai etikassa marinoituina. Voit myös maistaa jauhon kera paistettuja boqueroneksia.

Paella, valencialainen perinne

Paella on alunperin Valenciasta, vaikka usein luullaankin, että se on tyypillisin espanjalainen ruoka. Espanjassa vierailu ei ole täydellinen ilman sen maistamista. Paellan ainekset, kuten monien muidenkin provinssien suosittujen ruokien ainekset, ovat peräisin ympäristön tarjoamista raaka-aineista. Valenciassa on paljon peltoja, joilla kasvaa tuoreita vihanneksia. Alueelta löytyy myös paljon riisipeltoja sekä kanoja ja jäniksiä. Kun tähän vielä lisätään rannikon läheisyys ja kala-ja mereneläväruoka sekä provinssille tyypillinen oliiviöljy, saadaan perinteisen paellan ainekset. On olemassa kaksi erilaista suosittua paella. Ensimmäisessä, paella valencianassa,  käytetään riisiä, kanaa, jänistä, tomaattia, vihreitä papuja ja sahramia. La paella de marisco valmistetaan riisistä ja merenelävistä, kuten mustekalasta, katkaravuista, hummerista ja simpukoista, sekä valkosipulista, oliiviöljystä, tomaatista, makeista punaisista paprikoista ja sahramista. Muita riisipohjaisia ruokia kutsutaan nimellä Arroz (riisi), jonka perään liitetään pääraaka-aineen nimi: Esimerkiksi annos kanaa ja riisiä on nimeltään Arroz con pollo ja riisi maustettuna mustekalan musteella on nimeltään Arroz negro. Paellaa tehdään kerralla yleensä kahdelle tai useammalle ihmiselle, ja valmistukseen käytetään suurta litteää pannua, jota kutsutaan paelleraksi.

Cantabria ja Asturias

Monta vuotta sitten omenasiideristä tuli suosittu juoma tällä alueella. Sidran, luonnolliesti käytetyn siiderin, juomisesta on tullut jo melkein rituaali. Ihmiset kokoontuvat nauttimaan siideriä pieninä joukkoina baareihin, joissa voi nähdä tätä siideriä valmistettavan. "Escanciador" vastaa siiderin kaatamisesta. Escanciador kaataa siideriä polviensa vieressä olevaan suureen lasiin pitäen pulloa korkealla päänsä yläpuolella. Lasiin kaadetaan kulaus siideriä, jonka seurueen ensimmäinen jäsen juo. Sitten lasi huuhdellaan ja siihen kaadetaan toinen kulaus seuraava juojaa varten.
Alueella on myös paljon lypsykarjatiloja, sillä seudun ruohoisilla vuoristoalueilla kasvatetaan lehmiä, joista saadaan ainutlaatuista maitoa. Täältä on lähtöisin monia kuuluisia jälkiruokia, kuten "arroz con leche" (kermaisa riisivanukas), Espanjan paras voi -"mantequilla" ja "queso de Cabrales"- luolissa varastoitava lehmän, lampaan ja vuohen maidosta valmistettu kastanjan lehtiin käärity pehmeä juusto.

Fabada on Asturiasin tärkein ruokalaji

Pavut ja makkarat ovat suosittua ruokaa tällä alueella. Molempia näistä herkuista käytetään fabadassa, jonka valmistukseen tarvitaan myös suuria valkopapuja, chorizoa, tocinoa, pekonia ja morcillaa.

Jos haluat syödä mielummin jotain kevyttä, kuten kalaa, Asturiasin rannikolla (The Rocky) on paljon tonnikalaa, turskaa ja katkarapuja. Caldereta on erilaisia makuja ja muotoja sisältävä muhennos, johon on käytetty monenlaisia simpukoita ja kaloja. Fabes con almejas on herkullinen papu-simpukkamuhennos.

Castilla ja León

Madridin pohjoispuolella sijaitseva vanhan Castillan alue on maaseutua, jossa on Rooman aikaisia valtavia linnoja, katedraaleja ja muinaisia linnoituksia. Aluetta kutsutaan myös nimellä zona de los asados, paistetun lampaan ja porsaan alue. Karitsat ja porsaat paistetaan suuressa tiiliuunissa ja tarjoillaan valkoisten perunoiden ja rapean vaalean leivän kera. Tätä ruokaa kannattaa maistaa erityisesti Segoviassa Sepúlvedan kylässä, mutta se on loistavasti valmistettua myös Salamancassa.
Kuuluisia ruokia ovat myös pohjoisen juusto, Leónin morcilla (verimakkara sipulin kera), Burgosin morcilla (verimakkara riisin kera), Chorizo de Salamanca ja jamón serrano (kuivattu kinkku).
Hornazo on pyöreä leipä, jonka sisään on paistettu kuivattua kinkkua, chorizoa ja salamia. Tätä leipää tarjoillaan Salamancassa erityisesti pääsiäisen aikaan.
Provinssilla on myös oma erityinen cocido nimeltään cocido maragato. Se on samanlaista kuin Madridissa, mutta tarjoillaan eri tavalla.

Galicia

Luoteis-Espanjassa sijaitsevassa Galiciassa on paljon upeita rannikoita, joilta pyydetään paljon äyriäisiä, kalaa ja simpukoita. Kampasimpukat,  joita kutsutaan nimellä vieira tai pyhiinvaeltajan simpukka, ovat makeita ja ne voidaan syödä suoraan vedestä sitruunamehun kera. Simpukat voidaan myös keittää kuorineen, jolloin keitinveteen voi lisätä makua antavaa paikallista Rías Baixasin Albariño- viiniä. Halutessasi voit myös ripotella simpukoiden päälle korppujauhoa ja mausteita. Myös maukkaat percebet ja osterit ovat suosittuja.
Pulpo a la gallega tarkoittaa mustekalaa, joka nuijitaan ja keitetään, jotta se ei ole sitkeää. Sitten mustekala paloitellaan ja maustetaan öljyllä ja paprikalla, ja tarjoillaan cachelosien, galicialaisten perunoiden kera.
Lacon con grelos tarkoittaa kuivattua porsaan olkapäätä, joka koristellaan nauriin lehdillä.
Empanada gallega on pasteija. Hiivalla kohotettuun taikinaan on kääritty lihaa, paprikaa ja tomaattia.
Koska talvet ovat Galiciassa kylmiä, paikallinen ruoka on lämmintä ja hyvää. Talvisin sinulle voidaan tarjoilla esimerkiksi pote gallegoa, johon kuuluu täyttävää chorizo-morcilla-muhennosta, juureksia, valkoisia papuja sekä voimakkaita yrttejä.
Aterian lopussa viinin juotuasi voit maistaa aguardientea, hyvää viinirypälelikööriä, jota saatetaan lämmittää saviastiassa. Tätä likööriä voidaan kutsua myös nimellä queimada tai "noidan juoma".

Juhlat ja tapahtumat

Tammikuu


1. 1. Uuden vuoden päivä: Uutta vuotta juhlitaan perheen kesken. 
2. 1. Fiesta de la reconquista en Granada: Granadan muistopäivä, jolloin juhlitaan kaupungin takaisinsaamista.  
6. 1. Kolmen kuninkaan päivä: Espanjalainen lasten joulu. Lapset jättävät kenkänsä ulos, jotta viisaat miehet tai kolme kuningasta voivat täyttää ne lahjoilla. Kuninkaat saapuvat kaupunkeihin ympäri maata paraateissa yöllä tammikuun 5. päivänä autoilla tai kameleilla. Lisätietoja...
17. 1. San Antón: Madrileñokset tuovat lemmikkinsä kirkkoon siunattaviksi.
Festival de Teatro de Málaga: Teatterijuhla, jota vietetään joka vuosi Malagassa tammikuussa ja helmikuussa. 

Helmikuu

Karnevaali: Vaikka kaikkein mahtavimmat paraatit ovatkin Teneriffalla, Cadizissa ja Sitgesissä (Barcelona), melkein kaikissa kaupungeissa juhlitaan jollain tavalla. Lisätietoja...

Maaliskuu

Maaliskuun ensimmäinen viikko, Rally Internacional de Coches de Época: Kansainvälinen museoautojen ralli. Sitges (Barcelona).

19. 3. Las Fallas Valenciassa:
Jopa 30 metriä korkeat paperimassahahmot värittävät Valencian taivasta tänä yönä. Nämä puusta ja paperista valmistetut hahmot ovat yleensä poliittisia ja sosiaalisia kannanottoja. Lisätietoja...

Huhtikuu

Semana Santa: Espanjan suurin ja näyttävin juhla. Joka puolella maata järjestetään uskonnollisia pääsiäistapahtumia, joista kuuluisimmat ovat Sevillessa, Valladolidissa, Toledossa, Murciassa ja Cuencassa. Lisätietoja...

El Lunes de Aguas: Salamancassa juhlitaan toista pääsiäispäivää. Perinteinen juhla, jonka aikana nautitaan hyvästä ruoasta ja seurasta. Monilla on tapana mennä piknikille syömään "hornazoa". 

Kristittyjen juhla Alcoyssa (Alicante): Muistellaan historiaa ja vuonna 1275 käytyä taistelua, jonka aikana katoliset ritarit ja St. George häätivät uskottomat hyökkääjät pois.

23. 4. Dïa del Libro: Miguel de Cervantesin kuolinpäivänä Espanjassa juhlitaan kirjoja. Kirjakaupat ovat auki koko päivän, ja useat kirjat ovat erikoistarjouksessa. Kataloniassa on tapana antaa kirja ja ruusu hyvälle ystävälle. Alcalá de Henaresissa on kirjamessut ja Cervantesin kirjallisuuspalkinnon jako, jonka suorittaa Espanjan kuningas. 

23. 4 - 4. 5. Feria del libro antiguo y de ocasión: Vanhojen kirjojen messut Paseo de Recoletosilla Madridissa.

23. 4. Fiesta de la Comunidad de Castilla y León: Alueella juhlitaan Villalarin taistelua, joka käytiin 23.4.1521 Carlos I:n hallituskauden aikaan. 

Huhtikuun juhla (Sevilla): Huomaa andalusialaisten vieraanvaraisuus. Hevosparaatit, miehet ja naiset perinteisissä andalusialaisissa asuissa, sevillalainen musiikki ja flamenco tekevät tästä värikkään juhlan. Lisätietoja...

23. 4 - 1. 5. Espanjalaisen elokuvan juhla Málagassa: Yksi huomattavimmista elokuvafestivaaleista Espanjassa.  

 

Toukokuu

1. 5. Día de trabajo: Työn päivä.

1. 5. Fiestas del Dos de mayo. Madridin provinssin päivä.

Jerezin hevosjuhla: Hevostapahtumia, härkätaistelua, flamencomusiikkia ja tanssia.

15. 5. San Isidro: 2 viikkoa härkätaisteluita Madridin pyhän suojelijan kunniaksi. Myös konsertteja, kulttuuritapahtumia ja erityisiä museoita. 

20. 5. Romería del Rocío en Almonte (Huelva): Romería on andalusialainen ratsastus- tai hevosrataskulkue, joka kulkee Ermita de la Viergen del Rocíoon Almonteen, Huelvaan.

Cruces de Mayo. Toukokuun ristien kilpa: Suuret kukista tehdyt ristit koristavat katuja, aukioita, peñaseja ja kulttuurikeskuksia. Tunnetuimmat ristit ovat Cordobassa ja Granadassa, mutta niitä on viime aikoina näkynyt myös Malagassa. Ristien kilvan jälkeen Cordoban aluetta koristellaan edelleen värikkäillä kukilla ja kasveilla, mikä johtaa lopuksi Cordoban festivaaleihin.  Lisätietoja...

Finales de mayo. Feria de Córdoba: Ikimuistoiset festivaalit Cordobassa. Vaikuttavia valokoristeita ja kauniita telttoja, joissa voi nauttia esimerkiksi ruoasta ja juomasta. Lisätietoja...

Kesäkuu

Kesäkuun alku: Kirjamessut Retiro Parkissa, Madridissa. 

Kesäkuun puolesta välistä heinäkuun puoleen väliin: Sinfoniaorkesterit, oopperaryhmät ja balettitanssijat ympäri maalimaa kokoontuvat Granadan kansainvälisille musiikki- ja tanssifestivaaleille Alhambraan.

Kesäkuun puolesta välistä elokuun puoleen väliin: Klassisen teatterin festivaalit. Kauniina säilyneessä noin 100 vuotta eKr. rakennetussa roomalaisessa teatterissa Méridassa (Badajoz) esitetään kreikkalaisia ja roomalaisia näytelmiä espanjaksi.

12. 6. San Juan de Sahagún: Salamancan pyhän suojelijan päivä. 

13. 6. San Antonio de la Florida (Madrid): Paikalliset festivaalit Moncloassa Madridissa. 

18. 6. Málagan pyhien suojelijoiden päivä: San Ciriaco ja Santa Paula. Paikallisia messutapahtumia. Lisätietoja...

24. 6. La Noche de San Juan: Monissa Espanjan kaupungeissa sytytetään yhä kokkoja kesä alkamisen kunniaksi. Lisätietoja...


25. 6. Corpus Christ: Toledossa ja Sitgesissä(Barcelona) juhlitaan näyttävästi.

29. 6. Harossa (La Rioja) järjestettässä viinisodassa ihmiset kastelevat toisiaan viinillä. Tapahtumassa kuluu tuhansia litroja hyvää Rioja viiniä.

Heinäkuu

7. 7. San Fermines (Pamplona): Härät juoksevat pitkin Pamplonan (Navarra) katuja. Viinin, hauskanpidon ja mahtailun viikonloppu. Lisätietoja...

16. 7. jälkeinen sunnuntai. Procesión Marítima de las Fiestas del Carmen, Málaga: Tapahtuma järjestetään monissa rannikkokaupungeissa ja El Palossa. Lisätietoja...

25. 7. Patrón de Santiago: Espanjan pyhän suojelijan päivä.

Elokuu

Elo-syyskuussa ympäri maata järjestetään useita Fiestoja ja Verbena-tapahtumia. Konsertteja, ilotulituksia, lastentapahtumia, sekä musiikkia ja tanssia kaupunkien aukioilla.
- Malaga: Malagan feria järjetetään yleensä 19. 8. Musiikkia, härkätaisteluita, ulkoilmakonsertteja ja ruokaa. Lisätietoja...
- Alcalá de Henares: San Bartolomén fiesta järjestetään yleensä 24. 8. Ulkoilmakonsertteja, tilapäisiä huvipuistoja, katuteatteria ja ilotulituksia. Monet kerhot (Peñas) järjestävät erityisiä tapahtumia.


15. 8. Día de la Asunción: Tätä kansallista juhlaa juhlitaan monissa Espanjan kaupungeissa.

Elchen El Místeri (Alicante) on vanha eurooppalainen kristillinen näytelmä.

Elokuun puoliväli. Suuri viikko: Paraateja, ilotulituksia, urheilutapahtumia ja pahvihärkien juoksutusta San Sebastiánissa.

28. 8. Tomaattitaistelun aikana koko Buñolin kaupunki (Valencia) muuttuu punaiseksi. Lisätietoja...

Syyskuu

Syyskuun ensimmäinen viikko. Motin de Aranjuez: Motin de Aranjuezin (historiallinen tapahtuma itsenäisyystaisteluiden aikaan) esittelyä. Perinteisiä asuja kyseiseltä aikakaudelta. 

8. 9 alkaen. Ferias de Virgen de la Vega Salamancassa: Lasten aktiviteetteja, perinteisiä tansseja, tilapäisiä huvipuistoja, teatteria, ulkoilmakonsertteja ja ilotulituksia.

24. 9. La Merceden aikana Barcelonassa on konsertteja, ilotulituksia ja paraateja, joissa ihmiset käyttävät Cabezudoseja (asu, jossa suuri paperimassapää).

Lokakuu

Lokakuun 9. päivän viikko. Jornadas Culturales Cervantinas, Alcala de Henares: Keskiaikaiset markkinat, teatteria ja musiikkia.

12. 10. Fiesta del Pilar (Zaragoza): Zaragozalaiset lapset pukeutuvat paikallisiin asuihin paraateja ja "jota"-tanssikilpailuja varten. Lisätietoja...

Marraskuu

1. 11. Todos los Santos: Espanjalaiset käyvät hautausmailla muistamassa menetettyjä rakkaitaan. Lisätietoja...

Joulukuu

6. 12. día de la Constitución.

8. 12. La Inmaculada concepción.

28. 12. Día de los Santos Inocentes: Ihmiset kertovat yleensä ystävilleen valheita (samaan tapaan kuin aprillipäivänä). Malagassa on samaan aikaan Fiesta Mayor de Verdiales.  Muusikkoryhmät kiertävät kaupungilla esiintymässä. Verdial on oletettavasti flamencon historiallinen edeltäjä.  

24. ja 25. 12. Fiestas Navideñas: Jouluaatto ja joulupäivä. Lisätietoja...

31. 12. Noche Vieja (uuden vuoden aatto): Ihmiset kokoontuvat Madridin Puerta del Solille syömään 12 viinirypälettä, yhden jokaisella kellonlyömällä ennen keskiyötä. Lisätietoja...


Tietoa Espanjasta

Maan nimi: Espanjan kuningaskunta
Pinta-ala: 504 784 km
²
Väkiluku: 40,5 miljoonaa (kasvu 0.1%)
Pääkaupunki: Madrid (väkiluku 3 miljoonaa)
Provinssit: Espanjassa on 17 autonomista provinssia.
Väestö: Espanjalaisia (mutta katalaanit ja baskit vaativat itsenäisyyttä)
Kielet: Espanja (virallinen) 74%, katalaani 17%, galego 7%, baski 2%.
Aikavyöhyke: GMT/UTC + 1 tunti talvella, tai +2 tuntia kesällä (maaliskuun viimeisestä sunnuntaista syyskuun viimeiseen sunnuntaihin).
Uskonto: 90% roomalaiskatolilaisia
Hallitus: Perustuslaillinen monarkia
Pääministeri: José Luis Rodríguez Zapatero
BKT: 720,8 miljardia USD
BKT/asukas: 18 000 USD
Väestökasvu: 4%
Inflaatio: 2.9%
Pääelinkeinot: tekstiilit ja vaatteet, ruoka ja juoma, metalliteollisuus, kemikaaliteollisuus, laivanrakennus, turismi.
Tärkeimmät vienti- ja tuontikumppanit: EU (erityisesti Ranska, Saksa, Italia, Portugali, Iso-Britannia ja Benelux-maat), Yhdysvallat.
EU-jäsen: kyllä
Euroalueen jäsen: kyllä
Lipun kuvaus: Kolme vaakasuoraa raitaa, joista ylin on punainen, keskimmäinen keltainen ja alimmainen punainen. Keltaisen raidan vasemmassa reunassa on maan vaakuna. Kuninkaallista vaakunaa kehystävät Herculesin pylväät, jotka kuvaavat kahta niemekettä(Gibraltar and Ceuta) Gibraltarin salmen itäosan kummallakin puolella.

Hyödyllistä tietoa matkustajalle

Viisumit: Schengen-sopimuksen mukaisesti matkustaminen on vapaata Espanjan, Itävallan, Belgian, Ranskan, Saksan, Italian, Luxemburgin, Alankomaiden, Tanskan, Suomen, Kreikan, Ruotsin ja Portugalin välillä. Yhdysvaltojen, Kanadan, Australian, Uuden Seelannin, Israelin ja Japanin kansalaiset voivat matkustaa Espanjaan ilman viisumia ja oleskella maassa korkeintaan 90 päivää. EU-passin haltijat voivat tulla ja mennä vapaasti.
Sähkö: 220V, 50 Hz
Mittayksiköt: Metrijärjestelmä
Turismi: 51 miljoonaa matkailijaa

Ympäristö

Espanja ja Portugali muodostavat Iberian niemimaan, neliötä muistuttavan alueen Euroopan lounaisella reunalla. Tästä niemimaasta noin 80% kuuluu Espanjalle, joka on pinta-alaltaan noin 505 000 km
². Espanja onkin Ranskan jälkeen länsi-Euroopan suurin valtio. Yli puolet maan pinta-alasta on ylätasankoa, mesetaa, ja Espanjassa on myös viisi valtavaa vuorta. Keskimääräinen korkeus merenpinnasta on 650m, minkä vuoksi Espanja on Europan korkein maa heti Sveitsin jälkeen. Maisemat vaihtelevat Andalucían erämaista Galician vihreään ympäristöön; Castilla-La Manchan auringon polttamista tasangoista Picos de Europan ja Pyreneiden rosoisille ja lumihuipuille. Korkein kohta: Pico de Teide (Teneriffa), 3,719 m. Kanarian saaret sijaitsevat Atlantin valtameressä Marokon länsipuolella. Saaret kuuluvat Espanjaan, mutta ovat silti autonomista aluetta.

Milloin kannattaaa matkustaa

Ihanteellisia matkustusajankohtia ovat toukokuu, kesäkuu ja syyskuu (etelässä myös huhtikuu ja lokakuu). Näinä kuukausina ilmasto on miellyttävä, mutta ei silti liian kuuma. Tällöin vältät myös pahimmat turistiruuhkat. Kuten sanottu, joissain osissa Espanjaa ilmasto on miellyttävä ympäri vuoden. Talvet välimeren rannalla Espanjan etelä- ja kaakkoisosissa ovat leutoja, kun taas kesäisin voit paeta kuumuutta Espanjan koillisosan rannoille tai vuorille. Jos haluat nähdä matkasi aikana espanjalaisia fiestoja, katso juhlien ajankohdat kotisivuiltamme.

Aukioloajat

Kaupat: Suurimmassa osassa maata lähes kaikki kaupat ovat auki maanantaista lauantaihin klo 09.30-14.00, ja klo 17.00-20.00. Klo 14.00-17.00 kaupat ovat kiinni kuuluisan espanjalaisen "siestan" vuoksi. Lauantaisin monet pienet kaupat (esim. suurin osa "Estancoista") ovat auki vain klo 14.00 saakka. Suurin osa ostoskeskuksista, tavarataloista ja suurista ruokakaupoista on auki klo 10:stä klo 21:een tai 22:een saakka ilman taukoa. Ravintolat: Ravintoloissa lounasaika on klo 13.00-16.00, ja päivällisaika klo 20.00-23.00. Pienissä ravintoloissa ja baareissa on yleensä vain yksi ruokalista, joten näissä paikoissa kaikkia ruokia voi tilata mihin aikaan päivästä tahansa. Pankit: Pankit ovat avoinna maanantaista perjantaiin klo 08.30-14.30. Lokakuusta huhtikuuhun pankit ovat avoinna myös lauantaisin klo 9-13. Julkiset palvelut: Suurin osa julkisista palveluista (esim. kaupungintalo ja terveyskeskukset) on avoinna maanantaista perjantaihin klo 09.00-14.00.
 

Espanjalainen kulttuuri
Don Quixote
Espanjalainen kirjallisuus
Espanjan provinssit ja kaupungit
Espanjalaiset juhlat
Tyypillistä Espanjaa
Ansioituneita espanjalaisia
Espanjalainen keittiö
Salamancan Plaza Mayor
Hyödyllinen opas...
Espanjan kurssit
Espanja
Malaga
Costa Rica
Meksiko
Student References

"Escuela Internacional allows you to experience an interesting and diverse world. In the classes you learn quickly in a nice atmosphere that explains Spanish culture, Spanish Student in Malaga the food, the pace of life, and the celebrations." View full text.


Canada, 16 years old, Student